9 Eylül 2012 Pazar

Temel beslenmem(Kirmizi Palet icin) :)

Bir onceki yazimda size benim diyet gecmisimden bahsetmistim ve bir ara anoreksiyaya dogru gittigimi soylemistim. Anoreksiya hastaligina yakalanan Isabelle in trajik yasamini da ornek olarak gostermistim.

Yorumlara bakinca beni dusunen bir suru okuyucum oldugunu anladim(sizi seviyorum:)). Hepsi bu kadar kafama takmamam gerektigini belli etmis bana:)

Kirmizi Palet adindaki okuyucum,vejeteryan olmanin bu yasta biraz riskli oldugunu dusundugunu yazmis bana. Tabiiki kotu bir niyetle yazmamis bunlari hatta o kadar dusunceli ve insanca dusuncesini yazmis ki cok memnun oldum.
Cunku vejeteryan oldugumu bilen insanlarin %99 u bana ilk olarak "aaaaa olur mu? Sen ergenlik cagindasin. " veya " cok zararli,iyi boyun kisa kalsin senin. " diyor. Buna ailem de dahil. Tabiiki yorumlara acigimdir ama oyle insanlar oluyor ki 3 saatlik yuruyusten sonra bitkinim desem hemen vejeteryanliga bagliyorlar olayi. Oysa hic alakasi yok. Bazilari ise vejeteryanligi dikkat cekmeye calistigim icin sectigimi,vejeteryanlarin ac yasadigini soyleyecek kadar aptal oluyorlar. Vejeteryanlik bilincli bir sekilde olununca eskisinden daha bile saglikli oluyor insan. Ama eger bilincsizsen ve vejeteryanlik hakkinda birsey okumadiysan hastaneye kadar yolun var demektir. Ne var ki ben hastanelik falan olmadim. Cunku ben olmadan once beslenme stili hakkinda yazilar,kitaplar okudum ve uzun bir suredir vejeteryan olan insanlara danistim. Zaten deniz urunlerini yedigim icin bu is bana cok zor gelmedi.

Kirmizi Palet icin temel beslenme planimi yazmak istedim. Tabiiki arada 3 gunluk 5 gunluk duzensizlikler oluyor ama genel olarak bu listeye uyuyorum.
Ayrica bu liste benim metabolizma hizima gore yapilmis bir listedir. Kilo vermek istedigmde sekeri ve ekmegi kesiyorum veya listeden 100 kalori indiriyorum. Neyse,ben listeyi uazayim siz yorumlarinizi birakin:)

Sabah:

2 dilim cavdar ekmegi ve 4 yemek kasigi lor peyniriyle domatesli tost.
1 kasik pekmez
Veya
4 kasik yulaf ezmesi
5 kasik yogurt
1 kasik pekmez
Veya
Menemen
1 kasik pekmez
(iki gunde bir kahvaltima haslanmis yumurta ekliyorum)

Ara: 1 meyve (1. Kahvaltiyi yaparsam bu arayi atliyorum)

Oglen:

6 kasik sebze yemegi
1 kase yogurt veya yagsiz salata
1 meyve

Ara:
1 bardak light sut

Aksam:

1 tatli kasigi yag ile salata
(domates,marul,salatalik,1 kasik misir)
Uzerine
4 kasik kurubaklagil/80 gram ton baligi(koyarsam salataya yag koymuyorum)/1 kibrit kutusu az yagli peynir/sabah yemediysem 1 yumurta

Gece:
1 meyve
1 bardak light sut

Dedigim gibi,normal listem boyle ama bazen 1 hafta bile olcuyu kacirabiliyorum cunku arkadaslar,gezmeler derken insan bazen kendini tatlilarin icinde buluyor. :)Haftanin iki gunu pilates yapacagim bu sene. Daha pilatese yazilmadigim icin haftanin 3 gunu 40 ar dakika yuruyorum simdilik.

4 yorum:

  1. Bence guzel bir liste,saglikli bir menu..Ben de bir ara vegan olmustum ama cok zordu. Senin vejeteryanligin cok daha saglikli gozukuyor.

    Ancak protein insani acayip tok tutuyor. Bunu da protein diyeti yaparken farkettim. Vegan iken saglikli yesem bile devamli actim.

    Simdi ikidini kombine ettim ve yemekleri yavas yiyerek tadina varmaya calisiyorum. Senin su yasinda seker bile yesen birsey olmaz. Yasina gore cok bilinclisin. Tebrik ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkur ederim skinny:) evet protein cok tok tutuyor. Herhalde balik ve yumurta yemeseydim cabuk acikabilirdim. :) sekeri son uc gundur cok yiyorum ama carsamba gunu okul aciliyor. Duzene girerim :)

      Sil
  2. Canım bence en dikkat etman gereken B12...Ben sık sık tetkik yaptırıyorum vejeteryan değilim ama kansızlığım var tekerrür eden, şu an çok iyi ama maşallah...Doktorun dediği B12 genelde vejeteryanlarda düşük görülüyormuş, ondan bol bol B12 içeren gıdalar da al, bence rutin olarak kan sayımı falan da yaptır ki herşeyin yolunda gittiğinden emin ol...

    B12 için yumurta, süt yogurt, balığını eksik etmemelisin.B12 yumurta akında, peynirde, balıkta, ette ve karideste bol miktarda , bitkilerde ise son derece az miktarda bulunuyor, ondan vejeteryanların üzerinde durması gereken bir vitamin ..Haftada kaç gün balık yiyorsun ? Akşam menüne ton balığı koymuşsun ama haftada kaç güne tekabül ediyor ?

    Menülerinde sütünü yogurdunu eksik etmemişsin, bu da çok hoşuma gitti belirtmeden edemeyeceğim ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet nasti haklisin. B12 cok onemli. Ben de bol bol B12 iceren besinleri tuketmeye calisiyorum. Kan testi onceden yaptirmistim. Normal cikti kanim:) balik haftada 2 kere en az yemeye calisiyorum. Ama bazen 1 de yemek zorunda kalabiliyorum. Sut ve yogurt evet bol bol koydum listeme:) boyum uzasin diye kalsiyum cok gerekli:)

      Sil