6 Ekim 2012 Cumartesi

Muhtesem kadin/erkek demek...

Normalde siz bana yorum yapar ve soru sorarsiniz ama bu sefer ben size soruyorum:) Muhtesem Kadin nedir? Daha dogrusu insan nedir diye soracagim size. Hepinizden yirumlari bekliyorum. Ama once ilk ben baslayacagim:)

Bana gore muhtesem insan demek hicibir zorluga yenilmeyen ve herseye karsi cesur davranan,iradeli,guclu insandir. Yani bir Dorothy Counts demektir muhtesrm insan.

Dorothy kimdi peki? O da irkcilik yuzunden cok cile ceken gencecik bir kizdi. 15 yasindaydi daha Dorothy liseye basladiginda. Afro-Amerikandi ve cok guzeldi. Incecik narin bir vucudu ve cesur bakislari vardi. Ayrica cok zekiydi ve basariliydi. Bu sayede Amerika da beyazlarin gittigi okullardan birine giden ilk Afro-Amerikan oldu. Gittigi okul Harry Hiding High School du. Daha sonradan "irkci okulu" diye anilmaya baslandi. Neden mi? Diger paragrafa bakin.

Uzerinde buyukkannesinin onun icin diktigi elbise,babasinin ona ogrettigi gibi omuzlari dik ve kendinden emin yuruyusuyle okuluna dogru gidiyordu genc Dorothy. Arkasinda dev bir ogrenci kalabaligi vardi ama bunlar olumlu kalabalik degildi,bunlar onunla alay eden cahil,salak irkci ogrencilerdi. Ama Dorothy buna aldirmadan yoluna devam ediyordu.

Okula girdiginde Dersleri icin hazirlanmisti ama buna gerek yoktu zaten. Cunku ogretmenler onun orada olmadigini dusunuyordu. Onlara gore o insan bile degildi. (kim demis ogretmenler her seyi bilir diye?)
Yemek ise berbatti,gercekten berbatti. Cunku ogrenciler o kadar cok tukurmustu ki yemegine artik hic istahi kalmamisti. Ayrica artik ne zaman yemek dusunse midesi bulaniyordu cunku ogrenciler yemekhanede uzerine cop atmislardi. Eve geldiginde Dorothy dogal olarak cok mutsuzdu ve uzuntuden atesi cikti. Elbette boyle seyler olacakti,biliyordu ama bu kadar zor olacagini bilmiyordu. Dorothy 2 gun dinlendi ve yine kendinden emin bir sekilde okuluna gitti. Bu sefer yine aybi seyler olsa bile umursamadi. Yemege gelince... Yemegini evde yemek istedigini onceden abisine soylemisti ve onu okuldan almasini rica etmisti. Ancak neler olacagini bilmiyordu.
Abisinin yanina gitmeye geldiginde Dorothy ilk defa korktugunu hissetti. Cunku hic hos bir manzara degildi bu. Abisinin aravasi birkac cahil ogrenci tarafindan taslaniyordu.

Bundan kisa bir sure sonra basin toplantisi yaptilar ve babasi kizini sevdigini ve bu okulda guvenli ve mutlu olamayacagini dusunduklerini anlatti.
Dorothy okulundan ayrildi ve teyzesinin yanina gidip egitimine orada devam etti.

Peki bu okulun Dorothy den ozur dilemesi kac yil surdu sizce??? Tam 50 yil!!!! Daha sonra ise Dorothy okulun fahri uyesi olur. Cunku bu hikayeyi herkesin bilmesi gerektigini dusunur.

1 yorum: