19 Ağustos 2012 Pazar

Annemden bana oneriler: Daha mutlu,daha rahat,daha dogal bir hayat icin bazi dersler

Benim yazilarimi takip edenler bilir bu sene liseye basladigimi. Tabiiki cok heyecanliyim. Bu heyecanim hem liseye baslayacagim icin hem de hangi liseye girecegim hakkinda kesin bir fikrim olmadigi icin var. Aslinda tek heyecanli olan ben degilim kayit konusunda. Hatta ailem benden daha bile heyacanli diyebilirim size:D. Cunku bu siralar kayit isleri icin cok ugrasmamiz gerekli. İlk onkayitta puanim hicbir yeri tutmadi. (bu arada yabanci lise istiyorum. ) simdi ikinci onkayitlari bekleyip puanimin tuttugu ilk liseye onkaydimi yaptircaz. İstedigim lisenin(dame de sion) puani duser dusmez de hemen oraya kayit yaptircam. Hizli olmamiz gerek yoksa baskasi kayit yaptirabilir ve ben acikta kalabilirim.

Bu liseye gecme heyecanim ise bir cocugun birinci sinifa gecip kendini kocaman hissetmesi gibi birsey! Cok dogru bir ornek verdim gercekten cunku kendimi birinci sinifa gececek bir cocuk gibi hissediyorum. Cunku baska bir okul demek yeni bir sayfa demek ve ben yeni sayfalar acmayi severim:D. Kim sevmez ki aslinda yeni sayfalari? Yani dusununce yeni insanlarla tanismak,yeni tecrubeler edinmek,yeni ortamlar gormek insani hayata hazirliyor. Annem bu liseli olma heyecanimi anlamis olmali ki bana cok guzel oneriler verdi. O kadar guzeldi ki,onerileri anlatmasi sadece 20 dakikasini alsa da benim hayatim boyunca unutamayacagim onerilerdi. Tabii ki sizinle de paylasmam gerektigini dusundum. İste dunyanin en dogal ve kendi gibi olan kadinindan oneriler:

1- En ama en onemli sey kendin olmaktir. İnsan kendi olmayinca ve baskasinin veya olmak istemedigi insanin hareketlerini yapinca yasamak nedir ki?

2- Sakin birinin sevgisini kazanmak icin baskasinin tum dediklerine eyvallah deme! Cunku bu insanlar gercekte seni kullaniyor olabilir. Hatta bazilari vardir ki bir kere hayir dersin onlara seni hemen atarlar hayatlarindan. Gercekten onemli bir sey varsa eyvallah dersin. Ama sen kimseni kolesi olmak zorunda degilsin!

3- Defosuz insan yoktur. İnsanlara hep iyi yonleriyle bak. Ufak hatalarini onemseme. Buna en iyi ornek Zulfu Livaneli dir. Onun en buyuk kahramanlari Nazim Hikmet ve Picasso ymus. Ama onlarin da defolu yani kusurlu oldugunu biliyormus. Nazim Hikmet harika bir yazarmis ama ogluna hic ilgi gostermezmis. Ama yinede ogluna inanilmaz duygusal bir siir yazmis. Picasso ise inanilmaz tablolar yapsa da karisini aldatabilecek kadar ahlaksizmis ki hem karisina hem de metresine tablolar yapmis. Ama yinede ikisine de tablo yapacak kadar romantikmis.

4- Seni oldugun gibi seven kisilerle tanis ve kimse icin baskasi gibi davranma. Cunku biri icin kendini degistirince diger insanlar senden uzaklasir. Bu sefer sen zavalli duruma dusersin. Seni oldugun gibi sevmiyorlar mi? O zaman onlar kaybeder.

5- Hep gulumsemen ve susman gerekmez. Cunku herkese gulumsersen ve hic konusmazsan bu sefer seni yine yapmacik bulurlar. Bildigin bir konu acilinca sohbet edersen insanlar senin kendine guvenin oldugunu dusunur. Hem herkese gulumsersen cici bici aptal gibi de gorunebilirsin. Asik suratli da olma sadece sen ol!

6- Dunyanin en iyi insani olmak zorunda degilsin. Cunku sen peygamber degilsin! Herkese iyi davranman gerekmez. Kotu de davranma kimseye ama duruma gore gerektigi gibi davran.

7- Bol bol kitap oku. Cunku kitaplar dunyayi tanimak icin en guzel yontemdir. Bu sayede sohbet konun artar.

8- Hazir cevap bir insan olmayi yasadikca ogreneceksin. Cunku insanlar bazi seyler yasadikca deneyim kazanir.

9- Ezik-ustun diye kimseyi ayirma kimseye oyle davranma. Maddi durum olarak,basari olarak herkes tipa tip ayni olmak zorunda degil. Ama hepimiz insanizdir. Bu yuzden karsindaki kisi ister basbakan olsun ister evsiz her zaman ikisinede ayni sekilde konus.

10- Kimseyi kafana cok takma. Hayatindan bir suru insan gelip gececek. Bazilarini belki bir daha asla goremeyeceksin. Sonucta hayat devam ediyor. Bu yuzden sen hayatini yasamaya bak. Boyle kucuk ayrintilari kadanda buyutme. ;)

1 yorum: