4 Ağustos 2012 Cumartesi

Saklanmanin sonu:((

68 yil once bugun Anne Frank ve kader arkadaslari saklandiklari yerde yakalandilar ve toplama kampi maceralari orada basladi. :(

Evlerine gelen SS subayi onlara hazirlanmalari icin 5 dakika verdi sadece. Ayrica Anne hatira defterini ve yazmakta oldugu kitabinin sayfalarini alamadigi icin daha da uzuldu. Ama Miep Gies( dunyanin en iyi insanlarindan biriydi bence. ) yani babasinin sekreteri ve onlari koruyan 4 kisiden biri gunlugu hemen aldi ve hic bakmadan masasinda bir cekmeceye kaldirdi. 1-1.5 sene kadar orada sakladi gunlugu. Anne in yasamayacagi kesinlestiginde ise babasina gunlugu verdi. Anneliese in gunlugunun kitap haline gelme seruveni ise o gun basladi. (cok uzucu ama her sey birbirine baglanmis durumda :( )

En acisiysa yakalanmadan kisa bir sure once kurtulmanin kesin oldugunu dusunmeleriydi. O gun Anne gunlugune aynen boyle yazmisti:

Cok sevgili Kitty,
İngiliz radyosu saat 12 de hakli olarak bugun D gunu dedi. This is the day. Cikartma basladi.
Bu sabah sekizdeingilizler Calais,Boulogne,Le Havre ve Cherbourg ile Pas de Calais(hep oldugu gibi) uzerine agir bombardiman haberi verdiler. Ayrica isgal altinda kiyidan 35 Km ye kadar olan bolgede yasayan insanlarabolgenin bombalanacagi haberi verildi ve onlem almalari istendi. İngilizler eger olanak bulursa bir saat onceden havadan bildiri kagitlari atacaklar.
Alman haberlerine gore İngiliz parasitcu birlikleri Fransiz sahillerine indiler.BBC ise "İngiliz cikartma gemileri Alman kuzey kuvvetleriyle savasiyor" dedi.

Arka evde saat dokuzda Kahvaltida verieln karar:"bu iki yil once Dieppe de oldugu gibi deneme cikartmasi. ". Saat onda Almanca,Flamanca,Fransizca ve diger dillerde yapilan yayinda cikartma basladi diyor. Yani bu gercek bir cikartma. İngiliz radyosu Almanca olarak saat on birdr : baskomutan general Dwight Eisenhower in konusmasi.

İngiliz radyosu,İngilizce olarak saat on iki de :generalin Fransiz halkina yaptigi konusmada:sert carpismalar olacak simdi,ama ardindan zafer gunu gelecek. 1944 tam bir zafer yili olacaktir,sansiniz acik olsun!

İngiliz radyosu İngilizce olarak saat birde:11000 ucak gorevde ve araliksiz ucarak,birlikleri indiriyorlar ve hattin gerisini bombalandirmaktalar. 4000 cikarma tasiti ve kucuk gemiler hic durmaksizin Cherbourg ve Le Havre arasinda demir atiyor ve karaya cikiyorlar. İngiliz ve Amerikan birlikleri agir cardismalara girmis bulunmaktalar. Gerbandy Belcika baskani, Nirvec krali Haakon,Fransa dan De Gaulle,İngiltere krali ve her seydrn once Churchill radyoda konustular.

Arka evde buyuk heyecan yasaniyor. Uzun zamandir yolunu gozledigimiz kurtulus simdi gercekten o kadar yakin mi uzerinde surekli konusulan bir gun gerceklesebilmesi sanki bir masal gibi ve cok guzel olan kurtulus.

Bu yil 1944 yili bize zaferi armagan edecek mi? Henuz bilmiyoruz;ama bu umit bizi yasatiyor,bizi tekrar cesaretlendiriyor ce tekrar guclu kiliyor. Cunku ancak cesaretle buyuk korkularimiza,yokluklara ve acilara dayanmaliyiz. Simdi asil onemlisi sakin ve sabirla bekleyebilmek,avaz avaz bagirmaktansa disimizi sikmaliyiz. Cektikleri sikintilari ancak Fransizlar,ruslar,italyanlar,almanlar haykirabilirler,ama bizim buna hakkimiz yok!

Kitty, cikartmanin da guzel yani,dostlarin yaklasiyor olmasinin verdigi duygu. Bu korkunc almanlar bize uzun zamandir baski yaptilar ve bicagi girtlagimiza dayadilar,bu yuzden dostlar ve kurtulus bizim icin herseydir. Simdi artik almanlar sadece Yahudileri degil Hollandalilari ve isgal altinda olan butun Avrupayi ilgilendirir. Margot belki benim Eylul veya Ekimde yine okula baslayabilecegimi soyledi.
Dostun Anne Marie Frank
Not:seni en yeni haberlerle bilgilendirecegim!gece ve sabah erken saatlerde,Alman mevzilerine havadan ici saman doldurulmus bebekler ve vitrin bebekleri indiriliyor. Bunlar yere deger degmez patliyorlardi. Bu arada cok sayida parasutcu birlikleri de iniyorlardi. Dikkat cekmemek icin siyah boyayla boyanmislardi. Kiyi seridine gece 5 milyon kilo bomba atildiktan sonra,sabah altida ilk gemilerle cikartma yapildi. Bu gun 20000 savas ucagi gorevdeydi. Cikartma sirasinda Alman sahil bataryasi kendiliginden bozukmus zaten kucuk bir kopru basi tesis edilmis. Hava kotu olsa da her sey iyi gidiyor. Hem ordu hem de ulus ikisi de bir "istek ve bir umut."
-6 haziran 1944

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder