6 Ağustos 2012 Pazartesi

Bu hastalik onlarin tercihi degil!

Size progeria hastaligindan bahsedecegim. Belki cocugunuz bilmiyordur bu hastaligi ama soyle tarif edebilirim:halk dilinde erken yaslanma hastaligi olarak biliniyor yani 10 yasindaki bir cocuk 70 yasinda gibi gorunuyor bu hastalikla. Genelde bu genetik hastaliga yakalananlar 12-13 yil yasiyorlar. Hatta bazen aylikken oluyorlar!:(

Turkiye de bu hastaliga yakalanan su ana kadar bir tane insan var. Onu hepimiz Kanadi Kirik Melek adli kitabindan tanidik. Evet! Burcu Korkmaz progeria hastaligina takalanmis bir genc kiz. Daha 18 yasindayken hayata gozlerini yumdu. Kalp yetmezligi vardi Burcunun. Zaten genelde progeria hastalari kalp yetmezligi gibi sorunlardan oluyorlar. 8 milyonda bir gorulen bir hastaliga yakalanip gencecik bir yasta olmek.. Ne aci!

Dunyada progeria hastasi olan bir suru cocuk var daha. En cok taninanlarindan biri ise Adelia Rose adinda 5 yasindaki minik kiz. Annesinin onun icin actigi bir fan sayfasi car Facebookta ve oraya fotograflarini koyuyor. Genelde hep suslu kiyafetler giymis ve sevimli pozlar vermis sekilde goruyoruz onu. Ancak bazi insanlar bunu alay konusi yapmis ve bu kadar insanliktan cikmalari beni gercekten uzuyor. Bazilari onun dis gorunusuyle alay ediyorlar,bazilari onun kendilerinden unlu oldugunu dusunup kufrediyorlar ha bir de baska hastalara neden ilgi gostermiyorsunuz diye kiziyorlar! Bu cok cok cok ayip ve uzucu. O daha 5 yasinda ve ailesi bu sayfayi ve resimleri onun ozguvenini yerine getirmek icin yapmislar! Onun tercihi degil bu! Ailesi onu dusundugu icin bu kadar sevimli resimler cekiyorlar ve internete koyuyorlar. Hatta annesi kizi kendini farkli hissetmesin diye kendi saclarini kazitmis. Iste annelik budur! Eger Adelia veya baska bir progeria hastasi sizin kardesiniz olsaydi siz de aynisini yapmaz miydiniz? Ayrica bu sayfanin diger amaci da progeria hastasi diger cocuklara da tepki cekmek icindi. Adelia kendi sayfasini acarak hastaligi tanitti ve diger hasta cocuklarin da taninmasini sagladi.


Asagida Adelia Rose un resmi var. Bunlari soylemekte ne kadar hakli oldugumu goreceksiniz. O gozler nasil pozitif bakiyor oyle. Burcu da oyleydi. Onu taniyanlar her zaman Allah a sukrettigini ve hep pozitif oldugunu soylemisler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder